ZLATNI GRADOVI SREDNJE EUROPE

TELČ – PRAG – KRAKOW, 7 dana autobusom

 

PRVI DAN

Polazak autobusom s dogovorenog mjesta u 00,00 sati. Ugodna vožnja preko ZAGREBA, MARIBORA i dalje AUSTRIJOM, preko GRAZA I BEČA do graničnog prijelaza ZNOJMO. Duže zaustavljanje, slobodno vrijeme za shopping, odmor, okrjepu u čuvenom shopping centru “EXCALIBUR”. Nastavak putovanja MORAVSKOM, preko JIHLAVE do TELČA, UNESCO-vog štićenika, grada kojeg su gradili talijanski graditelji i koji je jedinstveni primjer renesansne urbane cjeline. Taj gradić smješten je na brežuljku te okružen umjetnim jezerom i opasan srednjovjekovnim zidinama. Telč je uglavnom sačuvan u svom izvornom obliku. Premda je riječ o nekad važnom gospodarskom središtu Moravske, ono što je najzanimljivije i što je potaknulo UNESCO da neveliko mjesto uvrsti na popis svjetske kulturne baštine su neobično lijepe i bogato oslikane kuce, raspoređene oko širokog trga. One kao da ne pripadaju tom podneblju, kao da su od nekuda prenesene.

Nakon ovog nezaboravnog doživljaja nastavak putovanja do PRAGA. Dolazak u kasnim poslijepodnevnim satima, smještaj u hotel. Večera. Slobodno vrijeme za korištenje hotelskih sadržaja, noćenje.

DRUGI DAN

Doručak. Nakon doručka polazak na razgled ZLATNOG GRADA u pratnji stručnog vodiča; MALA STRANA, HRADČANI, PRAŠKI DVORAC, LORETA, DOMINIKANSKI SAMOSTAN, KATEDRALA SV. VITA, ZLATNA ULICA…

Povratak pješice do KARLOVOG MOSTA, nastavak razgleda; OPERA, NARODNI MUZEJ, VACLAVSKE NAMESTI, STAROMESTSKE NAMESTI – STARA VIJEČNICA, ASTRONOMSKI SAT, TINOVA CRKVA, CELETNA ULICA, PRAŠNA BRANA, OBECNI DUM…

Kraća pauza za odmor i okrjepu. Nakon pauze nastavak obilaska; JOZEFOF – ŽIDOVSKA ČETVRT SA STARONOVOM SINAGOGOM, ŽIDOVSKIM GROBLJEM, VIJEČNICOM, OSTALIM SINAGOGAMA… Slijedi slobodno vrijeme za osobne potrebe u užem središtu PRAGA. Povratak u hotel, u kasnim poslijepodnevnim satima, osvježenje i odmor u sobama…

U večernjim satima odlazak na vodeno/svjetlosni show na čuvenim KRIŽIKOVIM FONTANAMA. Nakon toga odlazak u “KARLOVY LAZNE” – NAJVEĆU DISKOTEKU U SREDNJOJ EUROPI. Noćenje.

TREĆI DAN

Doručak. Nakon doručka odlazak na poludnevni izlet u okolicu PRAGA. Posjet najpoznatijem od čeških dvoraca – DVORCU KARLŠTEJN. Obilazak i razgled u pratnji stručnog osoblja. Nakon razgleda kraće slobodno vrijeme za osobne potrebe, te povratak u PRAG. Odlazak na omiljeno PRAŠKO IZLETIŠTE – BRDO PETRIN, posjet VIDIKOVCU, replici EIFFELOVOG TORNJA, uživanje u nezaboravnom panoramskom pogledu na PRAG. Povratak u hotel u ranim večernjim satima, osvježenje. Večera. Slobodno vrijeme za korištenje hotelskih sadržaja, noćenje.

ČETVRTI DAN

Doručak, izlazak iz soba. Višesatna ugodna vožnja autobusom preko BRNA, OLOMOUCA, OSTRAVE uz usputna zaustavljanja za odmor i okrjepu.

Ulazak u POLJSKU, nastavak vožnje do KRAKOWA, SREDNJOEUROPSKOG BISERA. Dolazak u ranim večernjim satima, smještaj u hotel, osvježenje. Večera, večernji sadržaj po dogovoru, noćenje.

PETI DAN

Doručak. Odlazak na obilazak grada koji je bio prijestolnica Poljske do 17 st. kao i jedan od centara znanosti, religije i kulture centralne Europe. Zbog tih razloga kao i sačuvanog arhitektonsko umjetničkog bogatstva Krakow je i postavljen na listu svjetske baštine UNESCO-a. Razgled počinje na brdašcu WAWEL gdje se nalaze KRALJEVSKI DVORAC, jedna od najljepših renesansnih palača Europe, kao i KATEDRALA, mjesto krunjenja i posljednje počivalište poljskih kraljeva. Posjet ostalim znamenitostima: TRG GLAVNE TRŽNICE – glavni trg grada i drugi po veličini u Europi nakon Trga sv. Marka u Veneciji, FLORIJANOVA VRATA, UTVRDA BARBICAN, TORANJ I CRKVA SV. DJEVICE MARIJE poznat po svom oltaru i zvuku trube svakog sata, KAZIMIROVA ŽIDOVSKA ČETVRT… Nakon razgleda slobodno vrijeme za osobne potrebe, odmor, okrjepu…. U poslijepodnevnim satima odlazak na poludnevni izlet u RUDNIKE SOLI WIELICZKA, jedne od najvećih i najstarijih u EUROPI. Povratak u hotel u ranim večernjim satima, osvježenje i odmor u sobama, večera. Večernji sadržaj po dogovoru, noćenje.

ŠESTI DAN

Doručak. Nakon doručka polazak na cjelodnevni izlet. Prvi na našem putu je MUZEJ/MEMORIJALNI CENTAR prvog, najzloglasnijeg i najvećeg nacističkog logora smrti – AUSCHWITZ/BIRKENAU. Sastanak s lokalnim vodičem, obilazak čitavog kompleksa u trajanju od 3,5 sata. Nakon razgleda kraće slobodno vrijeme za odmor i okrjepu, te nastavak putovanja do WADOWICA, rodnog mjesta PAPE IVANA PAVLA II. Dolazak u poslijepodnevnim satima, odmor i osvježenje u središtu živopisnog gradića. Nakon odmora slijedi kraći razgled mjesta uz posjet KATEDRALI, te eventualno MUZEJU/RODNOJ KUĆI PAPE IVANA PAVLA II (ulaznica=dobrovoljni prilog na licu mjesta). Povratak u hotel u ranim večernjim satima, osvježenje i odmor u sobama. Večera, noćenje.

SEDMI DAN

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela, polazak put domova. Ugodna vožnja JUŽNOM POLJSKOM, ulazak u SLOVAČKU, vožnja preko RUŽOMBEROKA, BANSKE BYSTRICE I ZVOLENA do graničnog prijelaza ŠAHY. Ulazak u MAĐARSKU, vožnja preko VACA do BUDIMPEŠTE. Usputni panoramski razgled PEŠTE, te nastavak vožnje preko SZEKESFEHERVARA, uz OBALE BALATONA do BALATONFOLDVARA; odlazak na zajednički ručak u jednu od najpoznatijih MAĐARSKIH CSARDI – “KUKORICA CSARDU”. Ponovni ulazak u autobus, nastavak vožnje do domova. Predviđen dolazak u kasnim večernjim satima.

 

CIJENA ARANŽMANA: na upit

(ovisno o terminu realizacije, mjestu polaska, broju učenika/studenata i profesora u pratnji)

Povezane objave