VELIKA POVIJESNA TURA

 
12 dana autobusom/brodom

 

PRVI DAN

Polazak s dogovorenog mjesta u 22:00 hi. Ugodna vožnja preko BAJAKOVA, BEOGRADA, NIŠA, DIMITROVGRADA i SOFIJE do PLOVDIVA, najstarijeg i drugog najvećeg bugarskog grada. Plovdiv je jedan od najstarijih europskih gradova, izvorno podignut od Tračana, da bi se vremenom prometnuo u važno središte kojim su upravljali Grci i Rimljani u antici. To je grad velikog povijesnog kontinuiteta, već od antičkog doba je najveći grad i središte gornje Trakije. Jedan od najznačajnijih znamenitosti grada je ANTIČKI TEATAR (očuvano rimsko kazalište), koji se još uvijek koristi za predstave na otvorenom. Nakon razgleda smještaj u hotel, večera i noćenje.

DRUGI DAN

Doručak, napuštanje hotela i nastavak putovanja prema ISTANBULU, gradu na dva kontinenta, sjedišta dvaju velikih carstava – Bizantskog i Otomanskog. Dolazak je predviđen za popodnevne sate, po dolasku smještaj u hotel u starom djelu grada. Kratki odmor, osvježenje, večera u hotelu. Nakon večere odlazak tramvajem u večernji razgled grada; TRG TAKSIM i ULICA NEZAVISNOSTI (ISTIKAL CAD), gdje se nalazi SPOMENIK REPUBLICI, brojni restorani, trgovine i barovi… Nastavak šetnje uz čuvenu KULU GALATA iz 1348.godine (jedini ostatak genovežanske tvrđave), niz brdo do uvale ZLATNI ROG koja dijeli povijesni poluotok od starog KONSTANTINOPOLISA. S GALATA MOSTA jedinstveni je večernji pogled na “7 BREŽULJAKA” STAROG ISTANBULA i na njegove osvijetljene MINARETE i PALAČE. Povratak na TAKSIM drugom najstarijom europskom podzemnom željeznicom – Tunel (uz doplata za prijevoz). Slobodno vrijeme za osobne potrebe, … Noćenje.

TREĆI DAN

Doručak. Polazak na cjelodnevni razgled grada u pratnji stručnog lokalnog vodiča; SULTANAHMET, TRG na kojem se nalazi poznata AJA SOFIJA iz 6. stoljeća. Nekada bazilika, s vremenom pretvorena u dđamiju s predivnim freskama, koja se smatra arhitektonskim čudom, te je nominirana za jedno od 7 NOVIH SVJETSKIH ČUDA, zatim PLAVA DŽAMIJA, jedinstvena sa svojih šest minareta s ukrasima napravljenima od plavog porculana po kojima je i dobila ime, pa HIPODROM koji je nekada služio za konjske trke, a danas je MEMORIJALNI TRG s impozantnim OBELISKOM. Slijedi mogućnost posjeta čuvenoj CISTERNI “YAREBATAN SARAY”. Kraće slobodno vrijeme za okrjepu, te nastavak obilaska. Preporučujemo posjet jedinstvenom SULTANSKOM KOMPLEKSU PALAČA “TOPKAPI” u kojoj su stolovali otomanski sultani i koja čuva brojne zbirke od porculana do oružja, a u bogatoj riznici nalazi se dijamant od 86 karata. Poslije podne odlazak na KAPALI CARSI, zatvorenu tržnicu i NAJVEĆI BAZAR NA SVIJETU s više od 4000 TRGOVINA. Istanbul je poznat kao meka za kupovinu, a čar kupovine u Turskoj nigdje se ne osjeti kao na GRAND BAZARU. Slobodno vrijeme za kupovinu ili šetnju uličicama Velikog bazara. Povratak u hotel, večera. Večernji sadržaji po dogovoru. Noćenje.

ČETVRTI DAN

Doručak, napuštanje hotela, nastavak vožnje prema egejskoj regiji Turske u grad CANAKKALE. Grad se nalazi na uskom morskom prolazu DARDANELI (Helenspont), tu se spaja Egejsko i Mramorno more, Europa i Azija. Grad je uvijek imao ulogu glavne točke obrane, stoga je posebno zanimljiv povijesni nacionalni park GALLIPOLI, mjesto gdje su se odigrale najkrvavije bitke u borbi za prevlast nad tjesnacem Dardaneli, vođene od Trojanskog rata pa do I. svjetskog rata. Danas se mogu vidjeti ostaci raznih spomenika i grobova mučenika, CIMENLIK TVRĐAVA iz 15 stoljeća, VOJNI MUZEJ, ARHEOLOŠKI MUZEJ. Nakon razgleda grada slijedi smještaj u hotel, večera i noćenje.

PETI DAN

Doručak, napuštanje hotela. Slijedi put prema obližnjoj TROJI, prijestolnici starogrčke pokrajine Troade, mjesto gdje je rođena i cvjetala civilizacija svijeta. Grad kralja Prijama kojieg su Ahejci uništili u Trojanskom ratu, poznat je cijelom svijetu zahvaljujući Homerovom epu Ilijada, remek djelu svjetske književnosti. Ova priča se smatrala mitom sve do 1870. godine kada je Heinrich Schliemann, njemački amater arheolog, upotrijebio svoje bogatstvo i financirao veliko iskapanje na odabranoj lokaciji, brdu poznatom kao Hisarlik. Nakon razgleda, nastavak puta prema gradu ASSOS. Iako je službeni naziv grada BEHRAMKALE mnogi ga nazivaju njegovim drevnim imenom Assos. Vjeruje se da je u njemu živio Platonov učenik Aristotel, koji je tamo 347. godine pr. Kr. osnovao filozofsku školu. Grad je danas poznat i po ostacima hrama božice Atene koji je okružen drevnim gradskim zidinama i nekropolom. Nakon razgleda nastavak puta do grada KUSADASI čuvenog ljetovališta na obali Egejskog mora, nedaleko od grada IZMIRA. Ime „Kusadasi“ se doslovno prevodi kao „Otok ptica“, glavna atrakcija na samom otoku je drevna tvrđava iz 15. stoljeća. Preko puta mu se nalazi grčki otok Samos na kojem se rodio filozof Pitagora. Kusadasi je nekada bio veliko gusarsko uporište a danas je popularno ljetovalište s 300 sunčanih dana u godini, te je bogat prekrasnim plažama i noćnim životom. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

ŠESTI DAN

Doručak. Slobodan dan za kupanje, odmor, ili (preporučamo!!) poludnevni izlet u EFEZ, najsačuvaniji i po mnogima najljepši klasični grad na Sredozemlju. Drevni Efez bio je veliko trgovačko središte i centar kulta Artemide, božice plodnosti, lova i mjeseca. Izgrađen je nevjerojatan hram u njezinu čast, koji je jedno od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta. S prevlašću rimljana na ovom području Artemida postaje božica Diana, a Efez rimska provincija kapitala u kojem je prvi puta u povijesti uvedena javna rasvjeta. Grad je bogat arheološkim i povijesnim ostacima kao što su mramorna cesta, ostaci velikog kazališta, Odeon, Hadrijanov hram, Celzova knjižnica, rimske kupelji,… Povratak u hotel, ostatak dana slobodno za kupanje, odmor… Večera. Večernji provod u jednom od brojnih lokala uz obalu mora ili disco klubovima. Noćenje.

SEDMI DAN

Doručak. Slobodan dan za kupanje, odmor, ili (preporučamo!!) poludnevni izlet u PAMUKKALE, čudesni prirodni fenomen, gdje su bijeli bazeni kalcija koji se spuštaju niz ivice stijena najpoznatija slika sa turskih razglednica. Nastao je na platou boje bijelog pamuka erozijom naslaga vode bogate oksidom i kalcijem iz rijeke koja izvire na južnim padinama Caldaga. Ovaj proces je formirao prirodne bazene, zastoje i rupe pune tople vode u kojoj se može kupati. Proglašen je prirodnim i kulturnim dobrom i pod zaštitom je UNESCO-a. Pamukkale, što doslovno znači, “pamučna tvrđava” je mjesto na kojem se nalazio antički grad Hierapolis, čije ruševine su i danas sačuvane, kao i ostaci crkve i grob sv. Filipa apostola. Ime HIERAPOLIS znači „skriveni grad“ i vjeruje se da ga je osnovao sam bog Apolon. Karakteriziraju ga skriveni termalni izvori koji se mistično povezuju s bogom podzemlja Plutom. Danas grad najviše privlači turiste upravo zbog ljekovitih toplih izvora no i zbog mnogih arheoloških ostataka kao što su hram boga Apolona, dobro očuvano kazalište izgrađeno negdje oko 200 godina pr. Kr., koje je moglo primiti oko 20 000 gledatelja. Povratak u hotel, ostatak dana slobodno za kupanje, odmor… Večera. Večernji provod u jednom od brojnih lokala uz obalu mora ili disco klubovima. Noćenje.

OSMI DAN

Doručak. Slobodno vrijeme za kupanje, odmor…. U poslijepodnevnim satima odlazak do lučkog grada CESME poznatog po ljekovitim mineralnim izvorima, divnim plažama, kristalno bistrom vodom. Mornari su ga zvali “mala luka”, ali je tokom vremena postao poznat kao Češme (fontana – česma) zahvaljujući velikom broju fontana s ledeno hladnom vodom. Grad je bio važno sjedište u 6. stoljeću pr. Kr. Svoj procvat je doživio zahvaljujući razvoju trgovinskih veza sa Egiptom, Ciprom i zapadnim zemljama. Nakon razgleda grada ukrcaj na trajekt (cca 19.00 sati) kratka vožnja do OTOKA CHIOS, dolazak u cca 20.00 sati. Prema predaji se vjeruje da se na ovom otoku 800 godina pr. Kr. rodio HOMER. Ime je dobio po grčkoj riječi za snijeg „chioni“ i zaštitnik mu je bog Posejdon. Nakon kraćeg razgleda i odmora ukrcaj na trajekt u 22.00 sati, plovidba prema Pireju. Noćenje.

DEVETI DAN

Dolazak u PIREJ u jutarnjim satima i nastavak vožnje do ATENE. Polazak na razgled grada; PARLAMENT, TRG SINTAGMA, PARK ETHNIKOS KIPOS, HADRIJANOVI STUPOVI, APOLONOV SPOMENIK, PLATONOVA AKADEMIJA, GROB NEZNANOG JUNAKA, TRG OMONIA, ANTIČKI STADION stadion na kojem su održane prve Olimpijske igre, ZEUSOV HRAM, AVENIJA KRALJICE SOFIJE…Kraće slobodno vrijeme za okrjepu i odmor, te nastavak obilaska u poslijepodnevnim satima; AKROPOLA, (uz fakultativnu mogućnost obilaska novootvorenog muzeja Akropole), PINAKOTEKA, PROPILEJI, PARTENON, NIKIN HRAM, ODEON, TEZEJEV HRAM, DIONIZIJEVO KAZALIŠTE, AGORA… Nakon cjelodnevnog razgleda smještaj u hotel u predgrađu Atene, GLYFADI, tzv. „Grčkom Beverly Hills-u“. Večera. Večernji provod u jednom od brojnih lokala uz obalu mora ili disco klubovima. Noćenje.

DESETI DAN

Doručak, napuštanje hotela i vožnja do KORINTSKOG KANALA koji dijeli Peloponez od kopna. S mosta koji pruža prekrasan pogled s visine i od 70 metara gleda se izravno na 21 metar uski i 6.3 kilometra dugačak prolaz. Gradnja tog kanala smatra se velikim tehničkim dostignućem svog vremena, građen je u razdoblju od 1881. do 1893. godine. Nakon panoramskog razgleda, nastavak vožnje do EPIDAURUSA koji je u antičko vrijeme bio najpoznatije lječilište na svijetu. Razgled lokaliteta; ANTIČKO KAZALIŠTE iz 4. stoljeće pr. Kr. koje je gotovo u potpunosti sačuvano, a najpoznatije je po tome što ima izvanrednu akustiku, SVETIŠTE BOGA ASKLEPIJA – antičkog boga lječništva i ljekarništva, oko čijeg se štapa omotala zmija i danas je simbol lječništva. Nakon razgleda odlazak u MANUFAKTURU GRČKE KERAMIKE – razgled, mogućnost kupnje. Nastavak vožnje do NAUPLIONA, prvog glavnog grada Grčke, u kojem je vladao kralj Oton I. prije nego što je 1834. godine glavnim gradom proglasio Atenu. Panoramski (iz autobusa) razgled VENECIJANSKE UTVRDE uokvirene prilazom od 857 STEPENICA koja dominira gradom.

Slijedi odlazak do MIKENE, kolijevke europske kulture. Razgled lokaliteta: AGAMMEMNONOVE GROBNICE, AKROPOLE gdje je bilo središte vlasti, LAVLJIH VRATA, KIKLOPSKIH ZIDINA, ATREJEVE RIZNICE koju je Heinrich Schliemann pronašao 1876. godine zajedno sa zlatnom pogrebnom maskom koja datira iz 1500 godina pr. Kr. kada Mikenska kultura doživljava svoj procvat. (NAPOMENA: tijekom obilaska moguć zajednički ručak u čuvenom restaurantu „KOLYZERAS“).

Nakon razgleda kraće slobodno vrijeme za osobne potrebe, te nastavak vožnje do PATRASA. Njegovi prvi tragovi sežu čak do 4000 godina pr. Kr. u ranom kršćanstvu bio je mjesto mučeništva sv. Andrije. Patras zovu „Vratima zapada“, jer je prometno i trgovačko čvorište prema Italiji i ostaloj zapadnoj Europi. Po dolasku – kraći razgled (ovisno o slobodnom vremenu). Ukrcaj na brod na liniji PATRAS-VENECIJA. Polazak u kasnim večernjim satima (cca 23 h). Plovidba po Jadranu, noćenje na brodu.

JEDANESTI DAN

Plovidba po Jadranu. Tijekom plovidbe, putnicima su na raspolaganju restorani, salon igara, duty-free dućani, caffe barovi i dr. Noćenje na brodu.

DVANAESTI DAN

Dolazak u VENECIJU u jutarnjim satima (cca. 07,30 h). Po dolasku transfer do povijesne jezgre, te polazak na razgled grada u pratnji stručnog vodiča (obavezna doplata za transfer); RIVA DEGLI SCHIAVONI, MOST UZDAHA, DUŽDEVA PALAČA, TRG SV. MARKA, BAZILIKA SV. MARKA, PONTE RIALTO… Nakon obilaska slobodno vrijeme za osobne potrebe, okrjepu… Polazak autobusom put domova. Ugodna vožnja ITALIJOM, SLOVENIJOM i dalje preko ZAGREBA do odredišta. Predviđen dolazak u kasnim večernjim satima.

CIJENA ARANŽMANA: na upit

(ovisno o terminu realizacije, mjestu polaska, broju učenika/studenata i profesora u pratnji)

Povezane objave