ORIENT EXPRESS

Istanbul
TRANSKONTINENTALNA SIMFONIJA – ISTANBUL, 6 dana autobusom
PRVI DAN

Polazak s dogovorenog mjesta u 05:00 sati. Ugodna vožnja preko BAJAKOVA, BEOGRADA, NIŠA, PIROTA I DIMITROVGRADA do SOFIJE, Bugarske prijestolnice.

Dolazak u poslijepodnevnim satima, odlazak u hotel u strogom centru grada. Kraći odmor i osvježenje u sobama. Slijedi sastanak s lokalnim vodičem, polazak na razgled grada; NACIONALNO KAZALIŠTE “IVAN VAZOV”, PREDSJEDNIČKA PALAČA, ARHEOLOŠKI MUZEJ, DŽAMIJA “BANYA BASHI” IZ 16.st., KRALJEVSKA PALAČA, RUSKA CRKVA SV. NIKOLE, BUGARSKA AKADEMIJA ZNANOSTI, TRG NARODNE SKUPŠTINE S IMPRESIVNIM SPOMENIKOM CARU OSLOBODITELJU iz 1907.g., CRKVA SV. SOFIE, IMPOZANTNA KATEDRALA “ALEKSANDAR NEVSKI”… Nakon razgleda slobodno vrijeme u centru grada; individualni razgled, šetnja, okrjepa… Individualna večera u gradu, ili zajednička hotelska večera. Noćenje.

DRUGI DAN

Doručak. Napuštanje hotela, nastavak putovanja preko PLOVDIVA, EDIRNA i dalje ZAPADNOM TURSKOM do ISTANBULA, grada na dva kontinenta, sjedišta dvaju velikih carstava – Bizantskog i Otomanskog. Dolazak u poslijepodnevnim satima, smještaj u hotel.

Nakon kraćeg odmora i osvježenja polazak u šetnju gradom; TRG TAKSIM I ULICA NEZAVISNOSTI (ISTIKAL CAD), gdje se nalazi SPOMENIK REPUBLICI, brojni restorani, trgovine i barovi… Nastavak šetnje uz čuvenu KULU GALATA iz 1348.godine (jedini ostatak genovežanske tvrđave), niz brdo do uvale ZLATNI ROG koja dijeli povijesni poluotok od starog KONSTANTINOPOLISA. S GALATA MOSTA jedinstveni je večernji pogled na “7 BREŽULJAKA” STAROG ISTANBULA i na njegove osvijetljene MINARETE I PALAČE. Povratak drugom najstarijom europskom podzemnom željeznicom – TUNEL (uz doplata za prijevoz). Slobodno vrijeme za osobne potrebe, individualnu večeru… Povratak u hotel, noćenje.

TREĆI DAN

Doručak. Polazak na cjelodnevni razgled grada u pratnji stručnog lokalnog vodiča; SULTANAHMET, TRG na kojem se nalazi poznata AJA SOFIJA iz 6. stoljeća. Nekada BAZILIKA, s vremenom pretvorena u DŽAMIJU s predivnim freskama, koja se smatra ARHITEKTONSKIM ČUDOM, te je nominirana za jedno od 7 NOVIH SVJETSKIH ČUDA, zatim PLAVA DŽAMIJA, jedinstvena sa svojih ŠEST MINARETA s ukrasima napravljena od plavog porculana po kojima je i dobila ime, pa HIPODROM koji je nekada služio za konjske trke, a danas je MEMORIJALNI TRG s impozantnim OBELISKOM.

Kraće slobodno vrijeme za okrjepu, te nastavak obilaska. Preporučujemo posjet jedinstvenom SULTANSKOM KOMPLEKSU PALAČA “TOPKAPI” u kojoj su stolovali otomanski sultani i koja čuva brojne zbirke od porculana do oružja, a u bogatoj riznici nalazi se dijamant od 86 karata.

Slijedi posjet čuvenoj CISTERNI “YAREBATAN SARAY”, te odlazak preko BOSPORSKOG MOSTA u AZIJU i posjet VIDIKOVCU CAMLIDZA. Uz šalicu čaja prekrasan je pogled na TJESNAC “GRAD GRADOVA” s druge strane. Povratak u hotel, osvježenje, individualna večera. Noćenje.

ČETVRTI DAN

Doručak. Svakako preporučujemo KRSTARENJE BOSPORSKIM TJESNACEM uz obale EUROPE I AZIJE i nakon krstarenja posjet EGIPATSKOJ TRŽNICI, jednoj od najživopisnijih tržnica začina na svijetu. Poslije podne odlazak na KAPALI CARSI, zatvorenu tržnicu i NAJVEĆI BAZAR NA SVIJETU s više od 4000 TRGOVINA. ISTANBUL je poznat kao meka za kupovinu, a čar kupovine u Turskoj nigdje se ne osjeti kao na GRAND BAZARU u ISTANBULU. Slobodno vrijeme za kupovinu ili šetnju uličicama Velikog bazara. Povratak u hotel, osvježenje u sobama. Preporučujemo odlazak na ZAJEDNIČKU GALA FOLKLORNU VEČERU u čuveni noćni lokal s folklornim programom – TASHAN. Trbušne plesačice, bogati folklorni program i obilje hrane i pića garancija su nezaboravnog provoda. Noćenje.

PETI DAN

Doručak, napuštanje hotela. Slobodno prije podne za dodatni shopping na KAPALI CARSI, osobne potrebe i razglede, ili posjet DOLMABAHCE PALAČI iz 19.st. s najvećim lusterom od kristala na svijetu, tepihom od 120m2, bogatim namještajem i sultanovom kupaonicom iz alabastera. Obilazak i razgled u pratnji stručnog vodiča. U ca. 13:00 sati napuštanje ISTANBULA, polazak put domova. Ugodna vožnja ZAPADNOM TURSKOM, BUGARSKOM preko PLOVDIVA I SOFIJE…

ŠESTI DAN

… te dalje SRBIJOM, preko BAJAKOVA do odredišta. Predviđen dolazak u jutarnjim/prijepodnevnim satima.

CIJENA ARANŽMANA: na upit

(ovisno o terminu realizacije, mjestu polaska, broju učenika/studenata i profesora u pratnji)

 

TURSKA INFO:
  • NOVAC: turska lira (TRL). 1 EUR = 2,37 TRL. Novac je moguće mijenjati u mjenjačnicama. Bankomati postoje u trgovačkim središtima, a kreditne kartice se primaju u većini hotela i restorana kao i u trgovačkim središtima. MASTERCARD I VISA puno bolje kotiraju od AMEX-a i DC-a.
  • MJESNO VRIJEME: SEV+1 (Hrvatska 12.00/Turska 13.00)
  • TELEFONIRANJE: iz hotela i javnih govornica. Kartice se kupuju na kioscima, suvernirnicama ili na pošti. Pozivni broj za Tursku je 0090. Mobiteli u Turskoj dobro funkcioniraju.
  • SHOPPING: kupuju se predmeti od zlata, srebra, kože, svile, bakra…
  • HRANA I PIĆE: kuhinja je poznata po raznolikosti. Podjednako su zastupljena jela od ribe i morskih plodova kao i mesna jela. Obilje povrća spravljeno na najrazličitije načine obogaćuje ovu mediteransko-orijentalnu kuhinju. meze – razna mala jela uz vino; kebab – različite vrste ražnjića: ayran – slani jogurt; bakleve i razne orijentalne slastice…. Turci osim kave (2-5 lira) podjednako konzumiraju i čaj (2-3 lire) koji će vam često biti ponuđen u trgovini i sl. Kao sekularna država, nema zakonskih ograničenja u konzumiranju alkohola, iako ćete ga ponegdje teže naći. Preporučuje se piti kupovna voda u bocama (cc 1-2 lire)
  • Napomena: u hotelima u Turskoj je strogo zabranjeno unošenje hrane i pića.
  • ELEKTRIČNI NAPON – 220 V
  • RADNO VRIJEME: trgovine rade od 10 sati do ponoći (Istikal ulica u Istanbulu do dugo u noć).
  • PODSJETNIK: prilikom ulaska u muslimanske vjerske objekte, turisti se trebaju držati običaja vezanih za odjeću i obuću (pokrivene ruke i noge, žene-pokrivena kosa maramom, obuću izuti ispred džamije). Napojnice smatraju svojim pravom za obavljenu uslugu.

 

Povezane objave